Vuorovaikutteinen tilannekuva

Podcast - Työ kehittää aina? (1min)

Voiko kaikissa töissä oppia?

Jatkuvasta työssä oppimisesta on tullut etuoikeuden sijasta välttämättömyys. Uusi osaaminen syntyy yhä useammin työelämässä. Miten rakennetaan tulevaisuuden Suomi, jossa on maailman oppivimmat työyhteisöt?

 

”Työ on oppimista, ja oppiminen on työtä.”

Työn sisältö ja tavat tehdä työtä muuttuvat nopeasti kaikilla aloilla. Siksi sillä on merkitystä, miten ihmiset oppivat työssään. Toisaalta uusi osaaminen ja uuden opettelu uudistavat myös työelämää. Työelämässä tärkein opettaja onkin usein itse työ ja se, mitä työyhteisöissä tapahtuu.

Mitä koronakevät on opettanut työnteosta? Miten itsensä työllistäjät oppivat, ja voiko ihan kaikissa työpaikoissa oppia? Miten omaa työtä ja työyhteisöään voi tuunata sellaiseksi, että siellä on tilaa oppimiselle?

Tässä Osaamisen ajan podcast-jaksossa (34 min) kysytään, mitä työssä oppiminen on käytännössä ja miten työyhteisöjä voidaan rakentaa oppiviksi siten, että se palvelee ihmisen elinkäistä oppimista.

Vieraina ovat yliopettaja Anu Järvensivu Humanistisesta ammattikorkeakoulusta sekä toimitusjohtaja, johtamisen ja oppimismuotoilun valmentaja Vilma Mutka Mukamas Learning Designista. Jakson juontaa Sitran johtava asiantuntija Milma Arola.

Sitran tuore elinikäisen oppimisen kysely, jossa kysyttiin yli 2000 suomalaiselta heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään elinikäisestä oppimisesta, osoittaa, että työelämässä olevien aikuisten oppimisesta merkittävä osa oppimisesta tapahtuu työelämässä työtä tekemällä.

”Kun haluamme olla rakentamassa Suomea, jossa oppiminen jatkuu läpi elämän, työelämä on nähtävä yhtenä merkittävänä oppimisympäristönä. Tarvitsemme uudenlaista ajattelua siitä, missä ja miten jatkuvaa oppimista tapahtuu. Keskeinen kysymys on, voiko työssäoppiminen olla polku jatkuvaan oppimiseen”, Milma Arola sanoo.

OTA YHTEYTTÄ

Kirjoittajan profiilisivu:Milma Arola

Johtava asiantuntija, Osaamisen aika, Sitra

+358 (294) 618 308

milma.arola@sitra.fi