Suomen kasvukäytävä on maan suurin yhtenäinen työmarkkina-alue, jossa sijaitsee 45 % kaikista Suomen yrityksistä ja tuotetaan noin 50 % Suomen BKT:stä. Yhteistyömme tavoitteena vahvistaa yritysten toimintaedellytyksiä sekä lisätä alueen elinvoimaa erilaisten hankkeiden, työkalujen ja edunvalvonnan avulla.
Suomen kasvukäytävä on elinvoiman ja kasvun ydinalue, jossa yrittäjyys, monialainen osaaminen ja tiivis yhteistyö tukevat kestävää kehitystä. Alueella panostetaan aktiivisesti elinkeinojen ja asuinympäristöjen kehittämiseen sekä sujuviin yhteyksiin, jotka yhdistävät pääkaupunkiseudun ja kansainväliset markkinat. Alueen vahvuuksia ovat mm. innovatiiviset kehityshankkeet, monialainen osaaminen ja paikallisyhteisöjen ketteryys. Näiden ansiosta kasvukäytävästä on muodostunut merkittävä talouden ja elinvoiman keskus Suomessa, jossa sekä suuret että pienet toimijat voivat menestyä.
Suomen kasvukäytävä on mahdollisuuksien valtaväylä kaikenkokoisille yrityksille.
Elinvoimatutka on Suomen Kasvukäytävän kehittämä uusi itsearviointiväline, joka auttaa kuntia ja niiden päättäjiä arvioimaan elinvoimatyönsä nykytilaa ja vaikuttavuutta. Työkalu tarjoaa tietoa tulevan päätöksenteon tueksi ja auttaa tunnistamaan kehittämiskohteita. Elinvoimatutka on suunnattu erityisesti kuntien ylimmille päättäjille ja valtuutetuille, mutta sen tuottama tieto on arvokasta myös päätöksenteon valmistelusta vastaaville viranhaltijoille. Työkalulla voidaan kehittää strategiatyötä, tunnistaa vahvuuksia ja löytää yhteisiä kehittämiskohteita, jotka vahvistavat kunnan elinvoimaa ja kilpailukykyä.
Vuorovaikutteinen tilannekuva on Sitrassa kehitetty toimintamalli, joka tähtää kuntien ja kaupunkien elinvoiman, vetovoiman ja pitovoiman kasvuun. Se perustuu kuntien yritysten, oppilaitosten, julkisen sektorin yhteistyöhön, tavoitteena luoda yhteinen näkemys alueen elinvoimasta ja sen kehittämisestä.
Innovatiivinen toimintamalli otettiin käyttöön Kasvukäytävällä syksyllä 2022 ja sitä on hyödynnetty jo seitsemällä eri alueella. Palaute toimintamallista on ollut erittäin positiivista ja prosessin on koettu konkreettisesti edistävän kuntien ja kaupunkien elinvoimaa.
Vaikuttavuutta edistävä suunnittelutyöväline on vaikuttavuusajattelua edistävä työväline. Työväline tarjoaa organisaatioille jäsentelyapua sekä sekä toiminnan suunnittelun että hankesuunnittelun tueksi kun tavoitteena on vahvistaa toiminnan vaikuttavuutta. Työväline sopii myös vaikuttavuusajattelun opiskelumateriaaliksi sekä tukee seurannan suunnittelua edetessä kohti tavoiteltuja muutoksia sekä vaikuttavuutta.
Yhteiskehittämisen portfolio on sähköinen työkalu, jonne organisaatiot kuten esimerkiksi kunnat ja kaupungit voivat luoda tunnukset, sekä tallentaa ja analysoida tietoa kunnassa tapahtuvaa hanke- ja kehittämistoimintaa.
Työkalu on tarkoitettu pääasiassa Vuorovaikutteista tilannekuvaa tekevien kuntien ja kaupunkien hyödynnettäväksi prosessin yhteydessä.
Tavoitteena on kirjata kuntanne elinvoiman, osaamisen kehittämisen ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseen tähtäävät hankkeet ja tai muut keskeiset kehittämistoiminnat kokonaiskuvan muodostamiseksi kuntanne hanke-ja kehittämistoiminnasta.
Yrityskysely tuottaa tietoa yritysten näkemyksistä eri aluekehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Se on tarkoitettu pääasiassa Vuorovaikutteista tilannekuvaa tekevien kuntien ja kaupunkien hyödynnettäväksi prosessin yhteydessä.
Kyselyn avulla kerättyä tietoa käytetään alueen, kunnan tai kaupungin, seutukunnan tai maakunnan vuorovaikutteisen tilannekuvan rakentamiseen. Tilannekuvaprosessin tietosyötteenä yrityskysely antaa alueen toimijoille mahdollisuuden ymmärtää yritysten tarpeita ja varmistamaan, että niiden näkemykset varmasti vaikuttavat alueen elinvoiman kehittämiseen.
Kokeileva kehittäminen on olennainen osa Suomen kasvukäytävän toimintaa. Pyrimme kannustamaan jäseniämme kokeilemaan uusia ja innovatiivisia tapoja toteuttaa asioita ja omaksua kokeilukulttuuri myös osana aluekehittämistä.
Joulukuussa 2023 alkaneen kokeilevan kehittämisen työpajasarjan kautta jäsenemme pääsivät oppimaan kokeilevasta kehittämisestä, sekä teoriassa, että käytännössä Tohtori Anssi Tuulenmäen johdolla.
Suomen kasvukäytävä sai työ- ja elinkeinoministeriöltä rahoitusta hankkeelle, jonka kokonaisrahoitus oli 440 000 euroa vuosille 2021–2023. "Suomen kasvukäytävä – kansainvälisesti vetovoimainen sekä resurssiviisas innovaatio- ja kokeilualusta" -hanke käynnistyi 1.9.2021 ja päättyi 31.12.2023. Hankkeen tavoitteena oli laajentaa kasvukäytävällä toimivien kaupunkien välistä yhteistyötä sekä edistää yritysten ja julkisen sektorin kumppanuuksia.
Hankkeessa kytkettiin yhteen erilaisia kehittäjäresursseja koko kasvukäytävän alueelta tiiviiksi tulevaisuuden tekijöiden verkostoksi. Kehitystyössä keskityttiin uusien tapojen löytämiseen organisoida ja organisoitua, jotta kasvukäytävän vetovoimaa ja kansainvälistä merkittävyyttä saatiin kasvatettua.
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA