Ongelmamelun lähteestä kasvun moottoriksi

Helsinki – Vantaan lentokentän lähialue oli meluinen ongelma-alue, kasvun este, vielä 1990 – luvulla. Nyt Aviapolis on Suomen nopeimmin kasvava työpaikkakeskittymä. Aviapoliksessa mukana on 1900 yritystä työllistäen 36 000 ihmistä. Asuntoja ja palveluita rakennetaan lisää, niin että siitä tulee muutakin kuin työssäkäyntipaikka.

Vantaan kaupungin elinkeinojohtaja Jose Valanta kertoo minkälaisia suunnitelmia Vantaan kaupungilla on Aviapoliksen kehittämiseksi. Tämän vuoden aikana alueelle valmistuu jo kymmenes hotelli. Matkailijoiden hotelliyöpymisten määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 60 prosenttia. Yritykset takaavat työmatkalaisten tasaisen virran. Lentokentän läheisyys helpottaa vapaa-ajan matkustajien tuloa. Suomen suurimmaksi hotelliksi remontin jälkeen muuttuva hotelli Flamingo ja vieressä oleva kylpylä viihdekeskuksineen ovat erittäin suosittu kohde.

Miten tähän tultiin? Aiemmin lentokentän lähialuetta pidettiin meluhaitta-alueena ja lähinnä kasvun esteenä. Menestyvät ajatukset syntyvät monesti kovan taloudellisen paineen alla, niin oli Vantaallakin. Yhteiskehittäminen alueen maanomistajien sekä yritysten kanssa on tuottanut tulosta. Melun asumishaitta on saatu entistä hallittavammaksi, Kehärata Helsingin ydinkeskustasta lentoasemalle yhdisti idän ja lännen.

Valanta myöntää että Vantaan on täytynyt tehdä töitä päästäkseen irti vanhasta maineesta.
– Olemme ehkä onnistuneet avaamaan ihmisten silmiä, että Vantaa on paljon muutakin kuin se vanha mielikuva. Emme ole luomassa taas yhtä tylsää lentokenttäaluetta, jossa on toimistotorneja, lasia ja näyttäviä sisääntuloja, sanoo Valanta.

Aviapolikseen halutaan asukkaita, ravintoloita, kauppoja, kampaamoita, ja kuntokeskuksia. Vantaan kannalta olisi ihanteellista, että työntekijät haluaisivat myös asua alueella ja kaupunki saisi veronmaksajia.

Lähde: Hämeen Sanomat 11.3.2018, Hannamari Ahonen teksti / Joel Maisalmi / kuvat

Lisätietoja:
Elinkeinojohtaja Jose Valanta, jose.valanta@vantaa.fi

www.aviapolis.fi
www.vantaa.fi
www.hameensanomat.fi