Lisäraiteiden yleissuunnitelman laatiminen käynnistettävä viipymättä

Hämeen liitto pitää välttämättömänä, että Riihimäki-Tampere ratavälin lisäraiteiden yleissuunnitelman laatiminen käynnistetään viipymättä. Lisäksi radan kapasiteettia pitää lisätä jo perusparannuksen yhteydessä. Hämeen liitto esittää Liikennevirastolle, että se käynnistäisi ratalain mukaisen yleissuunnitelman laatimisen pikimmiten.

Maaliskuussa Helsinki-Hämeenlinna -välillä aikataulun mukainen matka-aika pitenee VR:n tuoreen ilmoituksen mukaan noin kymmenen minuuttia, johtuen radan huonosta kunnosta ja ratatöistä. Nähtävissä on, että radan kapasiteettiongelmat kasautuvat ja pahenevat entisestään. Tulevaisuuden junapalvelujen turvaamiseksi tarvitaan pikaisesti lisää raidekapasiteettia. Suunnittelu ja toteutus vievät todennäköisesti useita vuosia ja siksi toimenpiteet tulee käynnistää heti.

Hämeen liitto toteaa, että koska valtakunnassa on rajalliset investointimahdollisuudet, tulisi investointeja kohdentaa tarkemmin niiden vaikuttavuuden mukaan. Pääradan vaikutusalueella on maan suurin kasvupotentiaali. Panostukset juuri tähän rataosuuteen tuottaisivat suurimman aluetaloudellisen vaikutuksen.

Lisäksi välityskyvyn pikaista kasvattamista tarvitsevat raideliikenteeseen päivittäin tukeutuvat työmatkalaiset, joita on kasvukäytävällä poikkeuksellisen paljon. Raideliikenteen välityskykyyn panostaminen on samalla panostus työvoiman liikkuvuuteen ja työllisyyteen tämän maan suurimman työmarkkina-alueen sisällä.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, p. 050 572 0945 ja suunnittelujohtaja Heikki Pusa, p. 0500 483 642