TEM myönsi kolmelle kasvuvyöhykkeelle rahoitusta, joista Suomen kasvukäytävä oli yksi. Hankkeen kokonaisrahoitus on 440 000 euroa vuosille 2021-2023.
Kehittämisprojektin nimi: Suomen kasvukäytävä – kansainvälisesti vetovoimainen sekä resurssiviisas innovaatio- ja kokeilualusta
Suomen kasvukäytävällä on tahtotilaa ja verkoston kautta resursseja kehittämiseen ja tavanomaista kehittyneempään yhteistyöhön. Rakennetun ympäristön lisäksi kasvukäytävän merkittävinä resursseina ovat luonto ja luonnonvarat. Luonnonvarat ja niiden resurssiviisas käyttö tekevät Kasvukäytävästä ainutlaatuisen ja kiinnostavan koko Euroopassa ja maailmassa. Kehittynyt rakennettu ympäristö yhdistettynä monipuoliseen osaamiseemme muodostavat uudenlaisen innovaatio- ja kehittämisalustan.
Kun kasvukäytävän perusta on luotu vuosien kehittelyn ja kokemuksen kautta, kehittämishankkeessa on nyt tavoitteena mukana olevien toimijoiden verkostotoiminnan vahvistaminen ja uudelleensuuntaaminen myös uusiin painopisteisiin. Parhaiden käytänteiden jakaminen ja toisilta oppiminen on kasvukäytävän kilpailukyvyn näkökulmasta välttämätöntä.
Hankkeen tavoitteena onkin kehitettävillä toiminnoilla uudistaa ja vahvistaa verkostossa toimivien yhteistyötä ja laajentaa sekä kasvukäytävällä toimivien kaupunkien välistä yhteistyötä että myös yritysten osaamista, uudistaa kokonaisvaltaisesti verkostoja sekä näihin tarvittava aja kehitettävää alustaa ja helpottaa kasvukäytävällä toimivien yritysten kannattavan toiminnan syntymistä monilla eri tavoin ja kokeiluin jatkossa.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa systeeminen verkko uudeksi aluekehittämisen verkostojohtamisen malliksi maailmassa, jossa mahdollisuuksien ikkunat avautuvat ja myös sulkeutuvat nopeasti. Kun kasvu ja kehitys edellyttää uudenlaisia keinoja, panostuksia sekä innovatiivisuutta verkostokehittämisessä ja sen johtamisessa, on tavoitteena hankkeella kytkeä erilaiset kehittäjäresurssit koko Suomen kasvukäytävän alueelta tiiviiksi tulevaisuuden tekijöiden heimoksi. Kehittämistyön kohteena ovat uudet tavat organisoida ja organisoitua, myös verkossa, sekä tähän rakennettavat ja tuotteistettavat uudet palvelut ja tuotteet.
Yksi keskeinen haaste alueiden kehittämisen elinvoimatyössä on yritysten tarpeiden huono tunnistaminen kehittämistyön moottoriksi. Yritykset otetaan joko liian myöhään mukaan kehittämistyöhön tai heidän ääntään ei ylipäätään ole mukana, vaikka juuri yritysten tarpeista lähtevän kehittämistoiminnan rakentaminen tulisi olla pyrkimyksenä. Kun yritykset ja heidän näkemyksensä on mukana kehittämisessä heti alusta lähtien, on tulosten hyödyntäminen helpompaa. Tähän Kasvukäytävän yhteishankkeessa panostetaan alusta saakka ja hankkeessa tehtävällä kartoituksella selvitetään yrittäjien ja yrityspäättäjien tarpeita, jotka ovat toiminnan tuloksellisuuden kannalta tärkeää.
Yhteisten tavoitteiden asettaminen ja niiden tarkastelu ja tarvittaessa tarkentaminen yhdessä systemaattisesti tuo toimintaan jäntevyyttä ja auttaa varmistamaan, että yhteinen suunta säilyy. Kehittämishankkeessa selvitetään, miltä osin verkoston toiminnan kokonaisuutta voitaisiin keventää virtuaalisilla ratkaisuilla, joiden suunnitteleminen ja kehittäminen vaatii siten rinnalla myös uusien digitaalisten alustojen ja mallien suunnittelua ja kehittämistä.
Hankkeessa rakennetaan innovaatio- ja kokeilualusta ihmisten, yritysten, organisaatioiden ja alueiden sekä tavaroiden, palveluiden ja osaamisen kestävää kehitystä tukeville ratkaisuille muodostaen Suomen kasvukäytävälle fyysisen, virtuaalisen ja sosiaalisen ulottuvuuden paikallisella ja globaalilla tasolla. Hankkeessa kehitetään alueella toimivien erilaisten ekosysteemien ja osaamisverkostojen toimintaa siten, että uusin tieto, osaaminen ja innovaatiot olisivat mahdollisimman avoimia. Hankkeessa kehitetään ekosysteemien toimintaa siten, että hankkeen seurauksena Suomen kasvukäytävä vetää puoleensa virtauksia, joita se tarvitsee menestyäkseen: investointeja, innovaatioita ja ihmisiä. Hankkeen kehittämisen toiminnoilla vahvistetaan mielikuvaa siitä, että Kasvukäytävä on Suomen mielenkiintoisin alue, myös kv-näkökulmasta tarkasteltuna. Kasvukäytävän elinvoiman kannalta ekosysteemien menestymisellä on ratkaiseva merkitys.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa olemassa olevien toiminnan rakenteita siten, että Kasvukäytävän monipuoliset ja rikkaat kehittäjäkyvykkyydet sekä resurssit olisivat systemaattisemmassa sekä tehokkaammassa hyötykäytössä ja elinkeinoelämän, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin välille muodostuu vuorovaikutteinen ja vaikuttava innovaatiojärjestelmä.
Hankkeessa alkukartoituksen ja kokeilevan toiminnan myötä kehitetään perusta uudenlaiselle Suomen Kasvukäytävän Osaamisväylälle, jossa synnytetään kestävään toimintaan siirtyminen, uusien työnteon tapojen ja arvoa luovien ympäristöjen, liikennejärjestelmien innovaatioiden ja yhdessä tekemisen kulttuurin osaamista koko Suomeen.
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA