Hämeenlinnan Asemanrannan yleinen taidekilpailu

Hämeenlinnan Asemanrannan taidekilpailu on ratkennut. Kilpailun ensimmäiseen vaiheeseen saapui määräaikaan mennessä 103 kappaletta kilpailuohjelman mukaista ehdotusta, joista palkintolautakunta valitsi toiseen vaiheeseen jatkokehitettäväksi kuusi parasta ehdotusta niiden taiteellisten ansioiden ja kiinnostavuuden perusteella.

Toiseen vaiheeseen valitut taiteilijat jatkoivat ehdotustensa työstämistä ja palkintolautakunta kokoontui arvioimaan kilpailuehdotukset 13.9.-27.9.2018 pidetyissä kokouksissa.

Kilpailu ratkesi 27.9.2018. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti antaa ensimmäisen palkinnon 8000 euroa ehdotukselle Päivän peili. Ensimmäisen palkinnon voitti Johanna Rope avustajinaan Mikko Liski, Tomi Moisio, Eva Lamppu, Soile Heikkinen, Jukka Merta ja Erkki Rope. Voittajaehdotusta palkintolautakunta kuvaili näin:

”Meditatiivinen, minimalistinen ja elegantti työ, jossa erilaiset ajan tasot ovat kiinnostavassa vuorovaikutuksessa. Teos on alati muuttuva ja yllätyksellinen. Vangitseva ja hallittu kokonaisuus kaupunkitilassa. Teos toimii myös kohtaamispaikkana, joka kokoaa ihmisiä. Teoksen mittakaava suhteessa aukioon on onnistunut. Lisäksi heijastukset ja varjot kasvattavat teoksen koon kosmisiin mittoihin. Ehdotus kehittyi kilpailun toisessa vaiheessa hyvin ja uudet ratkaisut ovat teoksen sisältöä vahvistavia. Idea on voimakas sekä visuaalisesti että taiteelliselta sisällöltään ja kestää ympäristön muut rakenteet.”Toisen palkinnon 6000 euroa voitti Jarmo Mäkilän ehdotus Väärän kuninkaan päivä. Kolmannen palkinnon 4000 euroa voitti Atte Mattilan ja Tuomas Helinin ehdotus Ruudus. Lunastuspalkinnon 2000 euroa voitti Jani Rättyän ehdotus Apostoli. Viidennen sijan kilpailussa sai Anssi Pulkkisen ehdotus Asetelma (Kohtaamispaikka) ja kuudennen sijan Satu-Minna Suorajärven ja Mirka Hämäläisen ehdotus Hämeen Härkätiellä. Huhtikuussa 2018 pidetyn yleisöäänestyksen voittivat taiteilijat Simo Kaarsalo, Tiina Leppänen, Helena Laine ja Marketta Mäkinen, avustajanaan Eero Kaarsalo, ehdotuksellaan Tuubilla tavataan! joka sai 64 ääntä.

Palkintolautakunnan mielestä loppusuoralle päässeet ehdotukset olivat korkeatasoisia ja omaperäisiä. Kaikki kuusi teosehdotusta olivat myös ilahduttavasti keskenään hyvin erilaisia. Tämä teki palkintolautakunnan mielestä arviointiprosessista mielenkiintoisen ja haastavan. Kilpailun voittaja sekä muut finalistit ja yleisöäänestyksen voittaja julkistettiin Hämeenlinnassa perjantaina 5.10.2018. Kilpailuun jätetyt ehdotukset ovat esillä Hämeenlinnan Museo Skogsterissa 6.-21.10.2018 välisenä aikana.

Lisätietoja:

Sonja Leppänen,projektikoordinaattori, FM
Yhteiskuntataiteilijatoiminta

www.hameenlinna.fi
http://www.asemanranta.fi/#alkuun