Hämeenkyrö on pirkanmaalainen, kauniista maisemista ja aktiivisesta ilmastotyöstä tunnettu virkeä elinvoima- ja kulttuurikunta, joka sijaitsee hyvin saavutettavasti Suomen Kasvukäytävällä puolen tunnin päässä Tampereelta. Kunta on panostanut pitkäjänteisesti laadukkaisiin perus-palveluihin ja palvelukiinteistöihin sekä yrittäjyyteen ja matkailuun.
Hämeenkyrö tarjoaa hyvät mahdollisuudet menestymiseen asukkaana, yrittäjänä ja palvelun-tuottajana kaikissa eri elämänvaiheissa sekä laadukkaan elinympäristön ja hyvät vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet.
Hämeenkyrö on sijainnut jo muinaisella kasvukäytävällä. Vuoden 400 tienoilla jo Kyrösjärven laskureitin varrelle syntyi pysyvää asutusta. Väestöä on tullut Kyrösjärven vesistön kautta Sas-tamalasta ja Pirkkalasta. Keskiajalla Hämeenkyrön alue on ollut osa Kyrön pitäjää, joka ulottui Etelä-Pohjanmaan Kyrönjoen suistosta nykyisen kunnan etelälaidoille.
Hämeen- tai ns. Ydin-Kyrön alue jakautui 1640-luvulla Hämeenkyröksi ja Ikaalisten Kyröksi. Hä-meenkyrö jakautui Viljakkalaksi ja Hämeenkyröksi, joista Viljakkala liittyi Ylöjärveen 2000-luvulla. 1850-luvun jälkeen alkoi syntyä teollisuutta Kyröskosken partaalle; ensin pienehkö puu-villatehdas ja 1900-luvulla saha ja vesi- ja höyryvoimalaitos.
Kunta on tunnettu kirjailija Frans Emil Sillanpäästä (1888-1964), ainoasta suomalaisesta kirjaili-jasta, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto.
Hämeenkyrön sijainti Tampereen seutukunnassa ja työssäkäyntialueella on vetovoimatekijä hyvien liikenneyhteyksien VT3 varrella. Asumista ja työssäkäyntiä tukevat hyvät maantie- ja tietoliikenneyhteydet. Tarjolla on vapaita rakennuskelpoisia tontteja ja samalla on kaavoitettu uusia asuin- ja yritysalueita, rakennettu uusia kouluja, päiväkoteja ja monitoimitiloja. Kaavoitus tukee vapaa-ajan asumisen muuttamista vakituiseen asumiseen siihen sopivilla alueilla.
Perusinfraan, kuten vesihuolto- ja kevyenliikenteen verkostoihin on tehty merkittäviä paran-nuksia. Vetovoima, arjen sujuvuus ja elinympäristön turvallisuus, laatu ja viihtyisyys paranevat 2022 valmistuvan uuden Hämeenkyrönväylän myötä. Kunnan kohdalla liikennevirran määrä on noin 10 000 autoa vuorokaudessa ja kunta onkin panostanut vuosittain myös liikenneturvalli-suuteen. Joukkoliikenteen palvelutarjonta on hyvällä tasolla ja tukeutuu linja-autoliikenteeseen.
Hämeenkyrö on hyvä sijoittumispaikka yrittämiselle Suomen logistisesti keskeisessä liikennevirrassa. Puolen tunnin vaikutusalueella ovat Pirkanmaan kasvavat markkinat ja monipuolinen työvoima. Aktiivisella elinkeinopolitiikalla ja monipuolisella toisen asteen koulutuksella sekä yhdessä maankäyttöpalvelujen ja kaavoituksen kanssa luomme ketterästi edellytyksiä elinkeinorakenteen monipuolistumiselle, yrittäjyydelle ja työllisyyden kasvulle. Vuoden 2022 alusta elinkeinopalvelujen kokonaisuuteen kuuluvat myös työllisyyspalvelut.
Jos nykyiset tai uudet yritykset tarvitsevat toimitiloja, tontteja tai työvoimaa, on kunta yrittäjän apuna etsimässä ratkaisuja. Lisäksi elinkeinopalvelut vastaavat yleisestä kuntamarkkinoinnista, matkailun kehittämisestä sekä elinkeinoelämän seudullisesta kehittämisestä. Hämeenkyrön kunnalla on tarjolla yritystontteja.
Hämeenkyrössä on neljä alakoulua, yksi yläkoulu sekä lukio. Kirkonkylän koulu on vuonna 2016 valmistunut alakoulu, jossa on noin 300 oppilasta. Yleisopetuksen lisäksi koulussa järjestetään esi- ja pienryhmäopetusta sekä esikoululaisten ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa.
Kestävää elämäntapaa edistävässä Mahnalan Ympäristökoulussa opiskelee noin 250 esikoululaista ja 1-6 luokkien oppilasta. Kyröskosken koulussa opiskelu aloitetaan esikouluiässä ja sitä jatketaan aina 6. luokkaan. Oppilasmäärä vaihtelee lukuvuosittain 250–300 välillä. Opetuksen päätavoite on antaa oppilaille vankat perustiedot ja -taidot. Heinijärven koulussa opiskelevat esikoululaiset sekä 1-6 luokkien oppilaat. Koulussa on noin 120 oppilasta.
Yhteiskoulu on ainoa perusopetuksen 7.–9. vuosiluokkien koulu Hämeenkyrössä. Samassa kiinteistössä toimii F. E. Sillanpään lukio. Lisäksi paikallinen toisen asteen SASKY- koulutuskuntayhtymä tekee yhteistyötä alueen toimi-joiden kanssa.
Ritva Asula-Myllynen
Elinympäristöjohtaja
050 68 249
ritva.asula-myllynen@hameenkyro.fi
Marko Kosonen
Elinkeinojohtaja
050 310 0331
marko.kosonen@hameenkyro.fi
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA