Corridor as a Service tavaralogistiikkaa sujuvoittamaan

Trafin Liikennelabran koordinoimaa Corridor as a Service-hanketta rakennetaan yhdessä VTT Oy:n ja Vediafin sekä muiden CaaS-konsortioon kuuluvien toimijoiden kanssa. Uuden toimintamallin tavoitteena on tehostaa yritysvetoisesti tavaralogistiikkaa kansainvälisen kaupan edistämiseksi. Maailman ensimmäinen CaaS-operaattori Vediafi allekirjoittaa tänään merkittävän CaaS-Net ekosysteemisopimuksen Dynniqin kanssa liikenneteknologia- ja älyliikennetapahtumassa Intertrafficissa.

Corridor as a Servicen tavoitteena on tehostaa tavaralogistiikkaa digitaalisten palvelujen avulla, jotta Suomesta voisi syntyä logistinen hubi kansainvälisen kaupan tehostamiseksi. Tällä hetkellä käynnissä on CaaS-konseptia tukeva esiselvitys, jossa kartoitetaan toimijoita ja toimenpiteitä, joilla on mahdollisuus kehittää logistiikkaa nopeudeltaan, läpinäkyvyydeltään, laadultaan ja kustannuksiltaan.
Esiselvityksen perusteella luodaan uusi toimintamalli, jolla Suomen logistista saavutettavuutta ja houkuttelevuutta voidaan parantaa merkittävästi. Yrityksille tämä tarjoaa mahdollisuuden nykyisen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen, kuljetusten tehostamiseen ja verkostoitumiseen.
”Suomesta on mahdollisuus kehittyä kansainvälinen hubi tavaraliikenteen tehostamiseksi. Edistämme mahdollistavaa toimintaympäristöä ja niitä toimenpiteitä, joilla uusia digitaalisia palveluja ja liiketoimintamalleja voi muodostua”, toteaa Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

CaaS-ekosysteemi edistää uuden liiketoiminnan syntymistä

Suomen kilpailuasetelmaa kansainvälisen logistiikan tehostamiseksi edistetään julkisen ja yksityisen sektorin välisessä yhteistyössä. CaaS-ekosysteemin kehittymistä vauhdittaa Business Finlandin myöntämä pääomalaina uusien kasvumoottorien rakentamiseen.
Corridor as a Service -ekosysteemissä on mukana julkisista tahoista Trafi, Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, Ilmatieteen laitos, Viestintävirasto ja Tulli, tutkimustahoista VTT Oy, yrityksistä Vediafi, Dynniq, Infotripla, Indagon. Kaupungeista mukana ovat Vantaa, Turku ja Tampere sekä Suomen Kasvukäytävä –verkosto ja YTL ry.
”VTT on erityisen kiinnostunut uusien liikenteen automatisoitumista ja verkottumista tukevien teknologioiden ja toimintamallien integroinnista digitalisoituvaan logistiikkaan ja niiden mahdollistamasta kasvavasta liiketoiminnasta sekä tietysti tähän kehitykseen liittyvästä innovaatio ja business ekosysteeminen rakentumisesta,” kertoo projektipäällikkö Lasse Nykänen VTT Oy:sta.

”Vedia-CaaS-Net on ensimmäinen CaaS-palvelujen operaattori, joka toimii kuljetusten tilaajien sekä kuljettajien väliin luotavalla digitaalisella kauppapaikalla, johon voi kuulua esimerkiksi rekkasaattueiden etuusajoa, joka tuo luotettavuutta toimituksiin sekä yli 10 %:n ajallista säästöä liikennevaloissa, rajanylityksessä ja tietulleissa,” kertoo Matti Lankinen Vediafistä.

”Olemme ylpeitä saadessamme olla osa maailman ensimmäistä Corridor as a Service -konsortiota. Dynniq tarjoaa C-ITS-alustaa ensimmäisiin Suomessa toteutettaviin CaaS-asiakasdemonstraatioihin,” kertoo Dynniq Finland Oy:n myyntipäällikkö Aapo Pöyhönen.

Lisätietoja:
Trafi
Juha Kenraali, tietojohtaja
029 534 7162, juha.kenraali (at) trafi.fi, Twitterissä @JuhaKenraali