Automaatioauton testaukset Hämeenlinnan Visamäessä

Sensible 4 Oy aloitti kehittämänsä autonomisten ajoneuvojen testit Vantaan Kivistössä toukokuun alussa ja elokuussa testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen.

Testiajoneuvoja on kaksi ja ne ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -autoja. Hämeenlinnalaisilla on mahdollisuus lähteä testiauton kyytiin elokuun kahdella viimeisellä viikolla. Visamäen testiajoja operoi HAMK yhteistyössä GIM Oy:n ja Kyyti Groupin kanssa.

Sähkökäyttöinen automaatti-Twizy ajaa muun liikenteen seassa Visamäen alueella. Sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään. Twizyn seurana on tarvittaessa oma erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina testi-insinööri.

Automaattiauton testiajot liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevien talvitestien robottibussireittejä. Twizyyn on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään. Twizy kulkee tyypillisesti 10 – 40 km/h nopeudella ja reagoi tarvittaessa muuhun liikenteeseen. Ensi talvena on tarkoitus kokeilla vastaavasti samoilla reiteillä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla.

Elokuun lopulla Twizyä testataan Visamäessä kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella Visakaarre – Visamäentie

Hämeenlinnan Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa on mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit, HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group.

Sensible 4 Oy tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti 4 vuodenajan automaattiajamisen saralla. Sensible 4:n osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto Yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimiin ajoneuvo- ja automaattibussihankkeisiin.

Lue lisää: http://sensible4.fi/aigo

Lisätietoja Visamäen testiajoista:

Hämeenlinnan kaupunki, liikennesuunnittelija Maarit Haverinen, p. 03 621 4589
Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK, liikennealan lehtori Teppo Sotavalta, p. 050 593 8753

Lisätietoja aIGO –hankkeesta:
Sensible 4 Oy, toimitusjohtaja Harri Santamala, p. 040 334 1516

 

Lähde: http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Viestinta/Tiedotteet/Visamaessa-testataan-elokuussa-automaattiautoja-liikenteessa/

Kuva: Teppo Sotavalta