Asemanseutujen kehittämispilotit Seinäjoella ja Riihimäellä

Marraskuun lopulla Seinäjoella ja Riihimäellä toteutettiin asemanseutujen kehittämispilotit, stationhackathonit. Molemmilla asemanseuduilla joukko valtakunnallisia ja paikallisia yrityksiä jalkautui esittelemään ja testaamaan palveluitaan asemanseudun liikkujien ja muiden palvelunkäyttäjien pariin.

Seinäjoen tapahtuma toteutettiin 24.–25.11.2017 ja se kokosi yhteensä kymmenkunta yritystä kauppakeskus Epstorille aseman läheisyyteen. Tapahtuman teemana olivat kaupunkilaisten arkea helpottavat verkko- ja mobiilipalvelut, joista esittelyssä olivat mm. Osuuspankin DriveNow-palvelu, Atrian uusi lihakauppa.fi ja Seinäjoen keskustan kauppiaiden palvelut yhteen kokoava Kauppaseinäjoki-sovellus. Päivien aikana SMJ:n juniorit toteuttivat toista sataa asemalta lähtevien ja sinne junalla saapuvien haastattelua ja keräsi näin arvokasta tietoa siitä, millaisille palveluille nähdään tarve ennen matkaa ja sen jälkeen.

Riihimäen tapahtuma toteutettiin 30.11.2017 ja sen teemana olivat terveys, hyvinvointi, ravinto ja liikkuminen. Asemanseutu uudistuu -popup day järjestettiin Raide-kabinetissa ja Arts & Gizmos Showroomissa, joissa palvelujaan esitteli yhteensä kymmenkunta yritystä. Omia konseptejaan esittelivät mm. LähiTapiola yhdessä Mehiläisen kanssa (TerveysHelppi-palvelu), Small Data Garden (Iot) ja Health Care Success. Päivän aikana esittelypisteillä vieraili noin 100 asiakasta.

Molemmissa kaupungeissa yrittäjät olivat erittäin tyytyväisiä tapahtumien sisältöön ja keskusteluihin asiakkaiden kanssa. Yksissä tuumin molemmissa kaupungeissa on päätetty jatkaa vireille saatua yhteistyötä muun asemanseudun kehittämisen yhteydessä.

Asemanseutujen kehittämispilotit toteutettiin osana Ketterä ja kestävä liikkuminen Suomen kasvukäytävällä -EAKR-hanketta. Kehittämispilottien lisäksi projektissa toteutettiin myös kasvukäytävän varrella kysely liikkujille, johon saatiin toista tuhatta vastausta. Koko projektin yhteenveto ja kuvaukset stationnackathon-toteutuksista ovat ohessa liitteinä.

Asemanseudun kehittämispilottien toteutuksesta vastasivat Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI ja First Round Oy.

Liitteenä on pilotin loppuraportti sekä PowerPoint-esitys:

Asemanseudut, loppuraportti 20.12.2017

Asemanseutujen palvelupilotit, yhteenveto

Kirjoittajat:
Pia Bister, First Round Oy
Tommi Ranta, MDI