Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi rahoitusta kolmelle kasvuvyöhykkeelle, joista yksi oli Suomen kasvukäytävä. Hankkeen kokonaisrahoitus oli 440 000 euroa vuosille 2021–2023. "Suomen kasvukäytävä – kansainvälisesti vetovoimainen sekä resurssiviisas innovaatio- ja kokeilualusta" -hanke käynnistyi 1.9.2021 ja päättyi 31.12.2023.
Hankkeen tavoitteena oli laajentaa kasvukäytävällä toimivien kaupunkien välistä yhteistyötä sekä edistää yritysten ja julkisen sektorin yhteistoimintaa.
Kytkimme erilaiset kehittäjäresurssit koko Suomen kasvukäytävän alueelta tiiviiksi verkostoksi tulevaisuuden tekijöitä varten. Kehittämistyössä keskityttiin uusiin tapoihin organisoida ja organisoitua yhteisten päämäärien saavuttamiseksi sekä kasvukäytävän vetovoimaisuuden ja kansainvälisen merkittävyyden lisäämiseksi.
Lue loppukatsauksesta lisää hankkeen aikana tehdystä työstä, toiminnan vaikuttavuudesta ja merkityksestä sekä saavutusten hyödyntämisestä tulevaisuudessa.
Hanke kokosi Suomen kasvukäytävän 17 jäsenkunnan ja -kaupungin toimijoita yhteen teemakohtaisiin asiantuntijatyöryhmiin, ketterän yhteiskehittämisen kokeiluihin, sekä Osaamisväylä -verkkosivustolle verkostoitumisen ja vertaisoppimisen edistämiseksi. Nostimme esiin alueille ajankohtaisia teemoja, kuten liikkumisen matkaketjut, monipaikkaisuus, vaikuttavuusajattelu ja verkostotoiminta mm. lukuisien webinaarien avulla, sekä keräsimme tarvelähtöistä tietoa kyselyjen ja kartoitusten muodossa.
Kerätyn tiedon ja yhteistyön pohjalta hankkeessa on kehitetty ja tuotettu edelläkävijäratkaisuja verkoston kuntien ja kaupunkien elinvoiman edistämiseen. Näitä ovat esimerkiksi vaikuttavuusajattelua edistävät käytännön työkalut: Yhteiskehittämisen portfolio ja vaikuttavuutta edistävä suunnittelutyökalu.
Osaamisen kehittämistä hanke edisti mm. kokeilevan kehittämisen työpajakokonaisuuden kautta. Siinä osallistujat pääsevät konkreettisen pulman tai kehitysaihion kanssa hakemaan uutta ja innovatiivista tapaa päästä eteenpäin oman ajankohtaisen kehittämiskohteen kanssa.
Hankkeen merkitys painottuu vahvasti alueen eri toimijoiden tuomisella saman pöydän ääreen. Kun eri aiheisiin kuten osaamiseen, liikkumiseen ja kehittämiseen liittyviä kysymyksiä päästään tarkastelemaan laajemmasta perspektiivistä, syntyy myös edellytykset luoda ennenäkemättömiä ratkaisuja.
Hankkeen saavutukset kiteytyvät hankkeen päättymisen jälkeen käynnistyvässä Alueagentti -koulutuksessa, joka on uusi Suomen kasvukäytävän ja Careeria oppilaitoksen yhteistyössä tuottama alueelliseen kehittämiseen erikoistunut koulutusohjelma. Alueiden vetovoiman ja kilpailukyvyn vauhdittamiseen tähtäävä koulutusohjelma sisältää hankkeen aikana kehitettyjen toimintamallien ja työkalujen kokeilemista käytännössä. Se syventyy hankkeessa edistettyihin aiheisiin, kuten verkostoitumiseen, verkostojohtamiseen, ketteriin kokeiluihin, osaamisen jakamiseen, sekä konkreettisten aluekehittämistoimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Koulutus luo mahdollisuuden alueiden välisen yhteistyön jouhevalle jatkamiselle, sekä sen aikana tehtyjen oppien ja työkalujen hyödyntämiselle aluekehittämisessä.
Kasvukäytävän Osaamisväylä toimi hankkeen aikana aktiivisena verkkosivustona, joka teki näkyväksi kasvuvyöhykkeen innovatiivista yhteiskehittämistä. Sen avulla vahvistettiin sekä vyöhykkeen että koko Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja -profiilia. Tämä toteutettiin kaupunkien välisten verkostojen vahvistamisella sekä yritysten ja organisaatioiden ekosysteemiä vahvistamalla.
Osaamisväylä tarjosi kohtaantopaikan alueen oppilaitoksille ja yrityksille. Yritykset ja yrittäjät saivat tietoa tarpeisiinsa soveltuvista koulutusmahdollisuuksista, ja Osaamisväylään rakennetut oppimisverkostot auttoivat tunnistamaan liiketoiminnan kehittämiseen tarvittavia taitoja.
Linkkejä hankkeessa tehtyyn työhön:
Kokeileva kehittäminen:
Aluevideot:
Webinaarit:
Tapahtumat:
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA