Akaan asemanseudun uusi elämä

Käsi ylös, jos muistat joskus käyneesi, pysähtyneesi tai jääneesi pois Toijalan rautatieasemalla? Olet ehkä huomannut Veturimuseon punatiiliset pilttuut, korkeuksiin kohoavan vesitornin ja asematunnelia värittävät taideteokset.

Akaan Toijalan vilkkaalla risteysasemalla kohtaavat Tampere-Turku- ja Tampere-Helsinki – reittien matkustajat, joita oli VR:n mukaan 2016 aikana peräti 313 000. Kun tähän lisätään Akaan toinen asema, Viialassa sijaitseva junaseisake, josta pääsee Tampereelle näppärästi vartissa, Akaan kautta matkustavien määrät nousevat tuntuvasti. On todennäköistä, että tulevaisuudessa matkustajamäärät kasvavat edelleen, varsinkin jos lähijunaliikennettä saadaan raiteille lisää kuluvan vuoden aikana.

Sijainti Suomen kasvukäytävällä, pääradan ja valtateiden varrella on Akaan valtti. Tätä korttia hyödyntämällä rakennamme nyt uutta Toijalan asemanseutua palveluineen ja toimintoineen.

Tärkeimpänä hankkeena on uuden, sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle tuovan hyvinvointikeskuksen rakentaminen asemanseudun välittömään läheisyyteen. Vuonna 2020 käytössä oleva moderni hyvinvointikeskus tulee tarjoamaan tehokkaalla tavalla kuntalaisten tarvitsemat perushyvinvointipalvelut yhdestä paikasta. Kokonaisuutena hanke etenee hyvää vauhtia yhdessä toimijoiden sekä hankkeeseen valittujen toteuttajien kanssa. Kunnianhimoisena tavoitteena ovat tyytyväiset toimijat sekä ennen kaikkea tyytyväiset asiakkaat.
Hyvinvointikeskushanketta on viety systemaattisesti eteenpäin yhteistyössä kaupungin, eri palveluntarjoajien sekä kuntalaisten kesken. Suunnittelussa on pyritty huomioimaan hyvinvointisektorin sekä eri toimintojen todelliset palvelu- ja tilatarpeet sekä niiden laajuudet, mahdollisen sote-uudistuksen mukanaan tuomia tehokkuusvaatimuksia unohtamatta.

Keskeisessä asemassa ovat olleet kuntalaiset sekä heidän tarpeensa saada tarvitsemaansa perusterveydenhoitoa mahdollisimman tehokkaasti ja korkealla palvelukokemuksella. Jokainen käyttäjäryhmä on osallistettu mukaan suunnittelemaan uutta hyvinvointikeskusta. Olemme järjestäneet kuntalaistilaisuuksia ja kyselyitä, jotka ovat keränneet ilahduttavasti kiinnostusta.

Vuonna 2018 Akaan kaupunki osti Toijalan ratapihan ympäristöstä kahden hehtaarin maa-alueen Senaatti-kiinteistöiltä. Alueella sijaitsevat muun muassa Veturimuseona toimiva veturitalli, vesitorni ja varastorakennuksia. Näiden tilojen sekä alueen hyödyntäminen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia kaupungin elinvoiman kehittämisen näkökulmasta. Kaupunki aikoo kaavoittaa alueelle asumista ja palveluita niin kuntalaisten kuin muualta tulevien käyttöön. Paikka on loistava, sillä Tampereelle on junalla vain parinkymmenen minuutin matka.
Saavutettavuuden kehittäminen ja kaupungin uudistuminen ovat vuonna 2018 hyväksytyn Viksu Akaa –strategian kärkiteemoja.
Akaan asemanseudun kehittämishankkeet toteuttavat osaltaan näiden tavoitteiden toteutumista.
Suomen Hunajapääkaupunki Akaassa siis tapahtuu paljon ja ilmassa on positiivista pörinää! Kun seuraavan, tai sitä seuraavan kerran poikkeat Toijalan asemalla, katso tarkemmin. Näky voi olla ihan uusi.

Sini Kantola
Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri
sini.kantola@akaa.fi
www.akaa.fi