26.5.2024
Vuorovaikutteinen tilannekuva on toimintamalli, joka perustuu kuntien yritysten, oppilaitosten, sekä julkisen sektorin yhteistyöhön. Tilannekuvan tavoitteena on luoda yhteinen näkemys alueen elinvoimasta ja sen kehittämisestä eri toimijoiden kesken.
Toimintamalli kehitettiin Sitrassa osana “Alueiden Osaamisen Aika” hanketta ja sitä alettiin jatkokehittää Suomen kasvukäytävällä syksyllä 2022 Sitran rahoittaman “Vuorovaikutteinen tilannekuva” hankkeen puitteissa. Kehitettyä tilannekuvaprosessia on onnistuneesti hyödynnetty jo yhdeksällä eri alueella ja siitä ovat hyötyneet niin pienet kunnat kuin suuremmat kaupungit.
“Vuorovaikutteisen tilannekuvan prosessi tuli suoraan avuksi tilanteeseen, missä tilannekuva joka tapauksessa olisi tullut tehtäväksi uutta elinkeino-ohjelmaa varten. Verkostomainen yhteistyö on aina hyödyllistä ja tässä prosessissa se konkretisoitui kunnassa ihan uudella tavalla. Tästä jää kuntaan hyvä ja onnistunut kokeilu toimintamalliksi.” kertoo Hämeenkyrön elinympäristöjohtaja Ritva Asula-Myllynen.
Hämeenkyrö oli yksi ensimmäisiä alueita, missä tilannekuvaprosessi vietiin läpi Janakkalan, Pirkkalan, Riihimäen ja Hausjärven lisäksi 2022-2023 aikana. Vuosina 2023-2024 toimintamallia ovat hyödyntäneet Loppi, Hattula, Hämeen liitto, sekä Seinäjoki, Ilmajoki ja Isökyrö.
Toimintamallia on hyödynnetty hyvin monipuolisesti eri alueilla ja sitä on muokattu eri alueiden tarpeisiin. Usealla alueella tilannekuvaprosessia on hyödynnetty pohjana kuntien ja kaupunkien uusille elinkeino-ohjelmille ja toimintamalli kytketty osaksi kuntien strategiatyötä. Pirkkalassa puolestaan toimintamallia sovellettiin toimialakohtaisesti, keskittyen Pirkkalan sosiaali ja terveysalan tilannekuvaan ja Pirkanmaan SOTE-uudistukseen. Hämeen liitossa tilannekuvaprosessi keskittyi Hämeen TKI-toimintaan.
“Hankkeen aikana huomasimme, että kunnilla ei ollut eri toimijoiden toteuttamien hankkeiden kartoittamiseksi yhteistä työkalua. Tilannekuvaprosessissa tunnistettujen kehityskohteiden edistämiseen taas oli tarpeen suunnittelutyökalu. Näistä huomioista syntyivät vaikuttavuustyökalu ja yhteiskehittämisen portfolio. Yrityskysely taas syntyi tarpeeseen tuottaa tietoa yritysten tarpeista kehitystyölle.” kertoo Vuorovaikutteinen tilannekuva hankkeen projektikehittäjä Anna Kirjavainen.
Vaikuttavuustyökalu ja yhteiskehittämisen portfolio ovat digitaalisia aluekehittämisen työkaluja, joihin kaikki Suomen kasvukäytävän jäsenet voivat tilata tunnukset ilmaiseksi. Muilta käyttäjiltä peritään työkalun ylläpitomaksu. Yrityskysely on ladattavissa PDF muodossa ja on kaikille ilmainen. Myös vaikuttavuustyökalusta on tarjolla PDF -muotoinen opas maksuttomaan käyttöön.
“Työkalut kehitettiin Vuorovaikutteista tilannekuvaprosessia varten, mutta huomasimme , että ne ovat hyödyllisiä myös muissa tilanteissa. Esimerkiksi toiminnan vaikuttavuuden varmistaminen on tärkeää kaikessa toiminnassa.” kertoo Suomen kasvukäytävän johtava neuvonantaja Tapio Huttula.
“Suomen kasvukäytävän tavoitteena on edelläkävijäalueena jakaa käyttämiämme toimintamalleja avoimesti hyödynnettäväksi koko Suomen elinvoiman ja kilpailukyvyn varmistamiseksi, ja siksi olemme tyytyväisiä, että hankkeessa kehitetyistä työkaluista ja toimintamallista on hyötyä monille eri tahoille.” iloitsee Suomen kasvukäytävän johtaja Jaana Villanen.
Vaikka Sitran rahoittama hanke päättyy kesäkuussa 2024 Suomen kasvukäytävä jatkaa vuorovaikutteisen toimintamallin kehittämistä ja siihen liittyvien materiaalien tarjoamista.
Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää toimintamallista sekä uusista työkaluista, olet lämpimästi tervetullut osallistumaan hankkeen päätösseminaariin Helsingin Keskustakirjasto Oodiin 29.5 klo 13-16.
Lisätiedot & ilmoittautuminen tapahtumaan: https://www.suomenkasvukaytava.fi/tapahtuma/vuorovaikutteinen-tilannekuva-paatosseminaari
Lisätietoa toimintamallista: https://www.suomenkasvukaytava.fi/aluekehittaminen/vuorovaikutteinen-tilannekuva
Lisätietoa Yhteiskehittämisen portfoliosta: https://www.suomenkasvukaytava.fi/yhteiskehittamisen-portfolio
Lisätietoa Vaikuttavuustyökalusta:
https://www.suomenkasvukaytava.fi/vaikuttavuutta-edistava-suunnittelutyokalu
Lisätietoa Yrityskyselystä: https://www.suomenkasvukaytava.fi/yrityskysely
Lisätiedot:
Jaana Villanen
Suomen kasvukäytävän johtaja
jaana.villanen@suomenkasvukaytava.fi
Anna Kirjavainen
Projektikehittäjä
anna.kirjavainen@suomenkasvukaytava.fi
Tapio Huttula
Neuvonantaja
tapio.huttula@suomenkasvukaytava.fi
Tagit: tiedote Takaisin