Ajankohtaista

  

  • Liikenteen suunta Seinäjoella - Elinvoimaa ja yhteyksiä rakentamassa

    Kevään viimeinen liikennekatsaus kokosi ajankohtaisen ja näkemyksellisen asiantuntijajoukon Seinäjoelle keskustelemaan Etelä-Pohjanmaan liikennejärjestelmän kehittämisestä. Tapahtuma tarjosi tiiviin katsauksen niin historiaan kuin tulevaisuuteen – ja muistutti, miksi liikenne on paljon muutakin kuin väyliä kartalla: se on elinvoiman ja elinkeinoelämän perusta. Tapahtumaan pääsi osallistumaan sekä paikan päällä, että etäyhteyksin.

    Aikamatka liikenteen historiaan ja tulevaisuuden visioihin

    Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntainsinööri Jani Palomäki johdatti yleisön liikenteen aikamatkalle 1400-luvulta nykypäivään ja tulevaisuuteen. Vaikka teknologia ja tarpeet ovat muuttuneet, jotkut asiat ovat myös pysyneet samoina, kuten esimerkiksi teiden ja siltojen kunnossapidon haasteet.

    Palomäki nosti esiin alueen liikenteen erityispiirteet ja vahvuudet kuten esimerkiksi päärata ja TEN-T verkkoon liittyminen, sekä myös tärkeitä kehityskohteita kuten mm. Seinäjoki-Tampere välin kaksoisraiteistamisen, Seinäjoen ja Lapuan välisen nelikaistahankkeen, sekä Seinäjoen asemakorttelin viimeistelytyöt. Tulevaisuuden visiossa hän uskoo kuljetusten nojaavan multimodaaliseen logistiikkaan, jossa eri kuljetusmuodot kytkeytyvät toisiinsa sujuvammin.

    Yritykset liikenteen käyttäjinä ja kehittäjinä

    Atria Suomi Oy:n teollisten toimintojen johtaja Tauno Perälä kertoi yrityksen toiminnasta, sekä erityisesti Nurmossa sijaitsevan tuotantolaitoksen merkityksestä. Hän peräänkuulutti toimivan liikennejärjestelmän tärkeyttä ja kiitti jo tehtyjä parannuksia, kuten Hämeenkyröväylää. Perälä kuitenkin myös painotti, että työtä on vielä: esim. teiden talvikunnossapito, pääväylien pinnoitukset ja erityisesti painorajoitukset kaipaavat huomiota. Elintarvikealan tarkka logistiikkarytmi on haavoittuvainen – ja siksi toimiva liikennejärjestelmä on yrityksen toimintaedellytysten kannalta ensiarvoisen tärkeää.

    Perälä myös huomautti, että Atrian toiminnalle myös alemmat tieverkostot ovat tärkeitä. Vaikka pääväylät ovat kriittisiä, koko verkoston toimivuus ratkaisee yritysten arjen sujuvuuden.

    Vaikuttaminen on välttämättömyys

    Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen muistutti, että liikenne on ennen kaikkea politiikkaa. Hän myös toi esiin, miten alueen hyvä maine voi joskus estää alueen saamasta tarvitsemiaan tukia. “Mitä te nyt tarvitte, kun teillä menee niin hyvin?” on kuultu useaan kertaan. Siksi vaikuttaminen ja edunvalvonta ovat avainasemassa, että tarpeet tulevat varmasti päätöksentekijöiden tietoon.

    Kohtanen painotti TEN-T-verkkoon kuuluvien hankkeiden merkitystä: ne on helpointa perustella– ja niiden kautta Etelä-Pohjanmaa linkittyy aidosti osaksi eurooppalaista liikenneverkostoa. Tavoitteena on Seinäjoen ja Tampereen välinen kaksoisraide, mutta Kohtasen mukaan koko projektia ei tarvitse tehdä kerralla – se voidaan tehdään paloina.

    Liikenne on turvallisuuden ja huoltovarmuuden perusta

    Europarlamentaarikko Merja Kyllönen toi Seinäjoen tilaisuuteen vahvan viestin Brysselistä videotervehdyksen kautta: liikennejärjestelmien kehittäminen on nyt keskiössä niin huoltovarmuuden, turvallisuuden kuin eurooppalaisen yhteistyön näkökulmasta.

    Kyllönen korosti, että EU:ssa käydään parhaillaan ratkaisevia neuvotteluja TEN-T-verkkojen ja Verkkojen Eurooppa -rahoitusvälineen tulevaisuudesta. Hän haastoi suomalaiset maakunnat, erityisesti kasvukäytävätoimijat, olemaan nyt aktiivisia vaikuttajia – perusrakenteiden puolustajia ja uusien mahdollisuuksien hyödyntäjiä.

    Erityisesti hän nosti esiin “kolmansien maiden rahoituksen” mahdollisuuden, joka avautui Venäjän hyökkäyssodan myötä. Norja voisi olla Suomelle merkittävä yhteistyökumppani uusissa infrastruktuurihankkeissa, jos vain osaamme tarttua tilaisuuteen.

    Tervehdyksensä lopuksi Kyllönen tiivisti ydinviestinsä: vahva yhteiskunta rakentuu vahvasta infrastruktuurista ja aidosta yhteistyöstä – alueiden sisällä, valtioiden välillä ja koko Euroopan tasolla. Kasvukäytäväajattelu on juuri tätä: verkottumista, yhteistä vaikuttamista ja uskoa siihen, että yhdessä tekeminen kantaa.

    Katso Merjan videotervehdys täältä

    Vuoropuhelun merkitys

    Tällaiset tapahtumat ovat erittäin tärkeitä paitsi ajankohtaisen tiedon jakamisen, myös aidon vuoropuhelun synnyttämisen näkökulmasta. Ne tarjoavat harvinaisen mahdollisuuden tuoda saman pöydän ääreen sekä alueen elinkeinoelämän edustajat, viranomaiset että poliittiset päätöksentekijät – ja rakentaa yhteistä ymmärrystä alueen liikenteellisistä haasteista ja mahdollisuuksista. 

    Yritysten arjen tarpeet ja logistiset reunaehdot saavat konkretian kautta painoarvoa, kun ne esitetään suoraan niille, jotka suunnittelevat pitkän aikavälin ratkaisuja. Samalla päätöksenteon strategiset tavoitteet jalkautuvat paremmin kentälle ja muuttuvat ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Juuri tästä kohtaamisesta syntyy vaikuttavaa, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä kehittämistyötä – joka hyödyttää sekä aluetta että koko Suomea.
     

    Tagit: blogi  
      Takaisin